Sådant är ölivet

loveshack

I Vänö Vänner har vi alla år sedan vi satt igång med verksamheten tyckt att det hopats med en hel del aktiviteter på sommaren, men att verksamheten nästan ligger nere under vinter halvåret. Vänöbor hade redan i flera år aktivt deltagit i europeisk överksamhet och skapat internationella kontakter. Det var föga överraskande 2010 att sekreteraren i föreningen föreslog att vi skulle börja med europeisk volontärtjänst och ta emot några volontärer för ett år på Vänö med omnejd.

Kommunen fann initiativet intressant, speciellt då en ung ungersk tjej redan hört sig för om de skulle vara intresserade av att ta emot henne som volontär. Kommunen tvekade lite men så föreslog vi att vi tillsammans kunde ta emot två volontärer, en från maj och den ungerska tjejen från september.

Sagt och gjort, vi på Vänö tog emot Edlira Fiore från Bergamo i Italien och kommunen stod som värd åt Dóra Asztalos, som bosatte sig i Kimito. Jag, Eelin Hoffström kom att koordinera projektet som gick under namnet Islandlife promotion. Volontärerna skulle under ett år leva öliv och bidra med en interkulturell inblick i vardagen hos oss andra öbor.

Dóra stannade hela året och här är några rader om hur hon upplevde det:

För det första blev jag volontär för jag ville se mig själv i en annan miljö, leva på ett annat sätt och prova nya saker. Volontärskap var det bästa valet för detta. Jag jobbade mest med barn och ungdomar på ungdomsgårdarna och jag gjorde olika verkstäder för dem. På sommaren arbetade jag på sommarlägren, detta var det mest givande för mig. Jag stannade i Kimito ett helt år så jag hann lära känna en massa människor både på jobbet och privat. Jag fick också uppleva den finländska naturen, som är så lugn och vacker.

Dora på middage med kollegor från kommunen

Dóra med kollegor från kommunen

Även om Dóras del av projektet fungerade som den livsomvälvande upplevelse som beskrivs här ovan, så blev projektet inte riktigt som vi tänkt oss på Vänö. Edlira som skulle stanna ett år beslöt efter fyra månader att åka tillbaka till Italien och sedan vidare därifrån till England.

Från tropikerna till Skandinavien

Det blev en tom plats att fylla då Edlira aktivt deltagit alla arrangemang på Vänö under sommaren. Vi ville inte ge upp och tänkte prova med en ny långtidsvolontär. Denna gång beslöt vi att samarbeta med en organisation på ön Reunion i Indiska Oceanen.Ön har en helt annan identitet än Vänö men vi beslöt göra ett försök, kanske det finns ett ösamband trots många olikheter.

Efter ett provbesök i slutet av 2011 kom Florian Damour till Vänö i april 2012. Florian kom att stanna hos oss i elva månader. Han bidrog med cirkusaktiviteter inte bara på Vänö utan även på Kimitoön och speciellt i Rosala skola.

Florian med eleverna i Rosala_1

Florian med eleverna i Rosala

Florian berättar:

Jag valde inte projektet utan det kom till mig som en möjlighet att få erfarenhet att arbeta med barn och ungdomar samtidigt som jag gavs tillfälle att upptäcka den enastående Åboländska skärgården, lära mig nya språk inklusive engelska. Det var ett äventyr och en kulturchock att komma från tropikerna till Skandinavien. Chocken kom redan under det första provbesöket, men mitt beslut förstärktes om att komma. Min främsta uppgift var att arbeta med cirkus, men jag skulle också ta hand om Vänös kulturhus och skriva en blogg om mitt liv som volontär.

Det bästa som hände mig under mitt volontärskap var min resa till Lappland med kompisar jag träffade på en träning för nya volontärer i Finland. Det var som en dröm som jag inte kunde tro var sann innan jag upplevde den!

Europeisk Volontärtjänst är ett superbt sätt att uppleva en främmande kultur och ta med sig hem de bra sakerna. Det är också ett sätt att sätta sig själv på prov, med andra ord att växa som människa. Man bör minnas att vårt sätt att tänka och vara, inte nödvändigtvis är det enda sättet. Nu när jag är tillbaka i mitt vanliga liv, är jag stolt över att jag levt denna upplevelse och när jag tänker på denna tid i mitt liv är det alltid med ett leende på mina läppar. Även om det känns som om det var en evighet sedan dess är minnena ännu färska.

Majoriteten av våra internationella volontärer har understötts av Europeiska Kommissionens ungdomsprogram Youth in Action, som nu går under namnet Erasmus+. Vänö Vänner har ackrediterat sig som en sändande, mottagande och koordinerande organisation i europeisk volontärtjänst (EVS – European Voluntary Service) och har därför möjlighet att både sända och motta volontärer. Om detta låter som ett lockande alternativ för just dig, tag kontakt med oss i Vänö Vänner: vano.vanner.evs(at)gmail.com eller besök vår Facebook grupp för EVS på Kimitoön.

Text: Eelin Hoffström, sekreterare, Vänö Vänner

Texten publicerades första gången sommaren 2015 i tidningen RoHit – Tidning för Hitis skärgård (s. 17-19).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s